Forteiland Pampus wil de eerste Unesco werelderfgoedlocatie worden die duurzaam zelfvoorzienend is. Het sluit daarbij nauw aan bij zijn historie: het eiland werd destijds ook aangelegd zonder water en elektriciteit.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) ontvangt een bijdrage van € 9,5 miljoen voor het onderzoeksproject ‘DNA Nl: De erfgoedatlas van Nederland’.
De Zwarte Silo in Deventer is onzichtbaar verduurzaamd door de stortkokers deels vol te storten met cellulose. Het is voor het eerst dat een monument in Nederland op deze manier wordt geïsoleerd. Het gaat om een pilot, zo meldt eigenaar BOEi.
Het Kröller-Müller Museum heeft ambitieuze uitbreidingsplannen. Uitbreiding van het gebouw is nodig om meer ruimte te scheppen voor de collectie, die van wereldniveau is en waarvan nu noodgedwongen grote delen in depot blijven.
Van alle monumenten en andere publiekstoegankelijke gebouwen vindt de Nederlander Kasteel de Haar het mooist. Het kasteel bij Utrecht wint het hiermee van Kunstmuseum Den Haag en Paleis Het Loo in Apeldoorn.
Acht landelijke partners hebben getekend voor het vervolg van de gezamenlijke nationale kerkenaanpak in Nederland. Deze aanpak wordt sinds 2018 succesvol gevoerd onder de noemer Programma Toekomst Religieus Erfgoed.
RTV Oost bracht het werk van Monumentenwacht in beeld aan de hand van een inspectie van De Bovenkerk in Kampen. Inmiddels is de restauratie van dit ‘grootste monument van Noordoost-Nederland’ van start gegaan.
Om gemeenten te ondersteunen heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een geïllustreerd afwegingskader opgesteld over de verduurzamingsingrepen bij (woonhuis)monumenten.
Het onlangs verbouwde en verduurzaamde nieuwe Erfgoedcentrum in Den Bosch is in de categorie zakelijk de winnaar geworden van de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023.